ME Junioři: Češi vyplašili Poláky a mají výhru!

Tohle Češi potřebovali. Po středeční remíze a prvním bodu na domácím ME si dnes připsali také premiérovou výhru. S Poláky to byl boj, který na svou stranu zaslouženě překlopili domácí až deset minut před koncem.

Češi vstoupili do utkání snově. Martin Plachý si v jedenácté minutě přehodil míček z forhendu na bekhend a nedal Geblerovi šanci. Plachý, očividně pokropený živou vodou z litického trávníku, o několik desítek sekund prošel přes polovinu hřiště u levé postranní čáry a z jeho akce rozhodčí ukázal na trestný roh. Z dvojice střelců se dostal ke střele ten více vlevo a po jeho přesné ráně k levé tyčce diváci viděli na dresu opět stejné jméno – Plachý. A opět přesný – 2:0! Češi byli v této fázi lepší. Bohužel pro ně si zbytečnými chybami dostali sami Poláky do utkání. Ještě v poslední minutě první čtvrtiny se dostal ke střele z trestného rohu Juilan Blaskiewicz a snížil na 1:2. Ihned po čtvrtinové pauze si podobnou situaci Poláci zopakovali a zápas prakticky začínal od počátku. Gól opět z trestného rohu vsítil Bartosz Zaworski. To Čechy zaskočilo a více ze hry měli hostující hráči.

Druhá půle přinesla tlak polského týmu, který mu Češi v podstatě věnovali svými nepřesnostmi na vlastní polovině. Vše skončilo bez výraznějších okamžiků a český tým se tak postupně v průběhu třetí čtvrtiny začal vracet do formy z první čtvrtiny. Zlepšený výkon potvrdil v 50. minutě gólem ze hry Vít Soukup, a když domácí tým ubránil i polský trestný roh, včetně několika závarů před Pažitkovou brankou, mohl se radovat z první výhry v turnaji. Zaslouženě.

Zítra zakončí turnaj Češi ve 12.15 s Tureckem a reálně při výhře mohou počítat s medailovým umístěním.

„Tohle vítězství bylo hodně ubojované. Vstoupíme do utkání dobře a pak zbytečně dostaneme Poláky do hry. Kluci potřebují dozrát, tohle by se stávat nemělo. S druhou půlí jsem vesměs spokojen, byli jsme lepším týmem a je jen škoda, že jsme se neprosadili víckrát. I tak jsme samozřejmě za výhru rádi,“ konstatoval po utkání kouč Miroslav Ludvík.

„Jsem ohromně rád za oba góly, mé premiérové v dresu jednadvacítky. Zvlášť když pomohly týmu k první výhře. Samozřejmě se mi po nich hrálo daleko lépe, věřím, že si formu přenesu jak já, tak celý tým, do posledního zápasu,“ zářil radostí po utkání slávistický odchovanec Martin Plachý.

ČR – Polsko 3:2 (2:2)
G: 11. Plachý 2x, 50. Soukup – 15. Blaszkiewicz, 16. Zaworski
D: 230


Itálie – Turecko 2:2 (2:0)
Góly: Itálie – Alessandro Muzzoli 2x, Turecko – Ramazan Kayar, Muslum Ekinci

Už by se to dalo prezentovat jako standart. Turci střílejí góly v druhém poločase a vlastně jen z trestných rohů. Italové si ve druhém poločase nechají vzít vítězství. A když se tyto dva týmy potkají ve společném utkání, jak jinak to může dopadnout? Italové byli lepším týmem v první polovině a zaslouženě vedli. Hned ve druhé minutě skóroval Alessandro Muzzoli z trestného rohu. Vše si zopakoval o dvanáct minut později. Neznalý divák by věřil v italské vítězství. Po poločase se hra více vyrovnávala, z tureckého týmu začala být cítit touha o snížení. Hned ve 34. minutě, samozřejmě z trestného rohu, skóroval Ramazan Kayar. Turecký tým ožil, tlačil, rozčiloval se, intenzivně prožíval utkání a na hřišti to bylo znát. A také srovnal. V 57. minutě z trestného rohu nezadržitelně vystřelil Muslum Ekinci. Z pohledu celého utkání remíza spravedlivá, turecký tým ukázal opět velké srdce.


Wales – Irsko 1:1 (0:0)
Góly: Wales – Owen Lloyd, Irsko – Adam Walker

Zápas dvou týmů, které podle vývoje turnaje měly nejblíže k postupu do vyšší divize. V první půli opatrné utkání, zaměřené především na defenzívu. Týmy si byly vědomy důležitosti zisku bodů a nepouštěly se do velkých dobrodružství. Symbolem toho byly jen dvě zelené karty, což vypovídá o všem. Třetí čtvrtina vše změnila. Ta byla ve znamení gólů. Nejprve skóroval Lloyd Owen ze hry, což by pro Wales znamenalo pojistku pro postup. Irové zabrali vědomi si důležitosti minimálně bodu. Gólový střelec trestných rohů Adam Walker vše pojistil na konci této čtvrtiny. Hra již byla dynamičtější, oběma týmům střelecké úspěchy daly větší motivaci do hry. Což se v poslední čtvrtině projevilo nejzajímavější částí utkání, bohužel místo gólů, létaly po hřišti jen žluté karty. Nicméně oba týmy mají nakročeno k postupu do nejvyšší divize,  nemohou však podcenit sobotní program. Turkové a Italové mohou jejich naděje ještě pošramotit.

-tle- , -jam-

 

 

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy