Extraliga: první semifinálový víkend je za námi

V sobotu byla odehrána první semifinálová utkání mužů i žen. V mužské kategorii se představila Slavia na půdě Hostivaře, do Litic dorazili hráči Bohemians. Ženy Rakovníka hrály na hřišti Pragy, Slavia se postavila proti Hradci. Kromě semifinálových klání jsme byli svědky čtyř zápasů ve spodním kříži.

SEMIFINÁLE

EXTRALIGA MUŽŮ

HC HOSTIVAŘ – SK SLAVIA PRAHA 1:4 (0:0, 0:1, 0:1, 1:2)

G: Vacek 2x, Svatoň, Plachý – Svoboda

R: Toth, Vudmaska

Slavia sice přijela na hřiště v pozici týmu, který za celou sezónu neztratil ani bod, domácí si z toho však nic nedělali a předvedli velmi dobrý výkon. Nervozita v koncovce a při hře v útočné čtvrtině se však odrazila na pouhém jednom vstřeleném gólu, Slavia byla v tomto ohledu efektivnější. Nejprve se z opakované penalty prosadil Martin Plachý. Stav zápasu byl pak dlouho 1:0 pro hosty, a to až do 42. minuty, kdy se z těsné blízkosti prosadil Marek Svatoň. I přes vysokou aktivitu domácích se jim nepodařilo zužitkovat vytvořené šance a trestné rohy. Navíc přišel trest v podobě dvou gólů Davida Vacka. Domácí se pak sice dočkali alespoň snížení díky dorážce Lukáše Svobody, do odvety však půjdou s tříbrankovým mankem.

„V prvním poločase se nám příliš nedařila rozehrávka. Soupeře jsme po vlastních chybách dostávali do šancí. V druhém poločase se naše hra trošku zlepšila, nicméně s výkonem nejsme spokojeni. Díky kvalitnějšímu zakončení a dobrému výkonu brankáře Jakuba Bogára si z prvního zápasu odnášíme vítězství 4:1. V odvetném utkání však chceme ukázat dominantnější výkon,“ vyhlíží druhé semifinále Martin Capouch.

 

TJ PLZEŇ-LITICE – HC BOHEMIANS PRAHA 2:3 (0:1, 0:0, 2:0, 0:2)

G: Železný 2x, Vohnický – Bárta, Gerlický E.

R: Mack, Toth

Zápas druhého a třetího týmu základní části měl podle očekávání vyrovnaný průběh ústící nakonec v těsný výsledek. Třináct minut se hrálo bez branek, než se dlouhého balonu do kruhu ujal útočník hostů Jan Železný a dopravil ho do sítě. V té době byla znát lehčí převaha Pražanů, další gólový efekt jejich snaha ale neměla. Do druhé poloviny nastoupili aktivněji naopak domácí, kteří dokázali srovnat a následně i otočit zásluhou Michala Bárty a Eduarda Gerlického. V poslední čtvrtině si však Klokani vzali vedení zpět po gólech Tomáše Vohnického a Jana Železného. Příště tak budou mít nejen výhodu domácího prostředí, ale také jednogólový náskok.

„Zápas začal ve velmi dobrém tempu. Bohemka hrála o mnoho lépe než v posledním ligovém utkání, kde mi připadalo, že hráli na půl plynu. První čtvrtinu měli více ze hry. My jsme trochu dotahovali, ale i tak jsme si vytvořili pár slibných šancí. Tlak Bohemians vyústil v první gól po teči Železného. Obecně máme problém s osobním bráněním. Kde jsme chytili dech, byla druhá půle, asi nejlepší hra z naší strany byla třetí čtvrtina, kde jsme dokázali srovnat z trestného rohu a po následné akci zvrátit stav na naší stranu. V tu chvíli jsem věřil, že zápas dotáhneme do zdárného vítězného konce. Nicméně chyba přišla v našem obranném kruhu, kdy po mém faulu na Lalíka byl nařízen trestný roh a vyloučení na 5 minut, během kterého si Bohemians vzali vedení zpět. I když jsme měli v poslední minutě šanci na srovnání, kdy sám před brankářem netrefil branku Augustinič. Nicméně výsledek je stále hratelný a plně se připravujeme na odvetné kolo,” říká plzeňský Michal Bárta.

„Do zápasu se nám podařilo vstoupit kvalitně, a tak jsme první polovinu měli lehkou převahu. Pak ale přišla druhá půlka, v kterých míváme občas výpadky, a ten bohužel přišel i v tomto zápase, také jsme za to byli pořádně potrestáni. Naštěstí v poslední čtvrtině jsme už byli zase pevně na nohou, abychom potrestali chyby litických a zápas otočili ve svůj prospěch. Díky tomu můžeme do druhého semifinále jít s alespoň lehkých klidem, i když jednobrankový náskok v našem sportu není nic jistého,“ uvědomuje si kapitán Bohemians Vojtěch Kolář.

 

EXTRALIGA ŽEN

HC 1946 PRAGA – HC 1972 RAKOVNÍK 4:1 (1:0, 1:0, 0:0, 2:1)

G: Tlamsová 3x, Hrdličková – Vorlová

R: Mack, Šmídová

První semifinále žen ovládla domácí Praga, která šla do vedení v desáté minutě zásluhou Nely Tlamsové. Stejná hráčka pak vedení domácích navýšila, a její tým se tak dostal do větší herní pohody. Klid při zakončení pak nejlépe demonstrovala Anna Hrdličková, která se protáhla obranou hostů a po otočce prostřelila brankářku. Dvě minuty před koncem sice snížila aktuálně nejlepší střelkyně soutěže Anna Vorlová, poslední slovo však měla opět Tlamsová. Do odvety má tak Praga náskok tří gólů.

 

„Celý první poločas jsme měly převahu a daly jsme dva góly. Ve druhém poločase na nás rakovnické nastoupily s vysokým pressem a proměnily jednu šanci. V poslední minutě zvládla Nela Tlamsová dokončit svůj hattrick a odskočily jsme Rakovníku na 3 gólový rozdíl, který se nám hodí do druhého semifinále,” říká spokojeně Apolena Al-Amelová.

 

“Holky z Pragovky nastoupily do utkání s viditelnější chutí po vítězství. Náš výkon v prvním poločase byl ustrašený. Pokud bychom od začátku hrály s nasazením jako v druhém poločase, myslím, že by výsledek nemusel skončit na rozdíl tří gólů,” hodnotí Iva Daňková.

 

HC SLAVIA HRADEC KRÁLOVÉ – SK SLAVIA PRAHA 0:3 (0:1, 0:0, 0:1, 0:1)

G: Nováková N. 2x, Nová Lu.

R: Babická, Šmídová

V duelu dvou Slavií šla do vedení ta pražská, když se v osmé minutě prosadila útočnice Natálie Nováková. Ta vedení hostujícího celku dokázala svým druhým gólem v zápase ještě navýšit, když tečovala střelu Lindy Nové. Poté se téměř půl hodiny hrálo bez branek, i přes několik příležitostí na obou stranách. Až těsně před koncem se střelou úderem prosadila Lucie Nová.

„Do 1. semifinále na půdě hostů jsme šly naplno, chtěly jsme se ponaučit ze svátečního středečního zápasu, který jsme bohužel prohrály, a tak jsme si spravily náladu o víkendu. Soupeřky jsme přehrávaly celých 60 minut, ale pár momentů nebylo úplně podle našich představ, hlavně ty, kde se zranily naše hráčky, ale i přes to jsme ukázaly, která Slavie je v čele tabulky celý rok,” komentuje průběh utkání Linda Nová.

“Do zápasu se Slavií jsme šly s respektem, ale díky výhře z minulého utkání proti stejnému soupeři jsme šly do zápasu naplno. Slavistky šly s tím, že jdou pro výhru, a proto byl zápas velmi zajímavý. V první polovině zápasu jsme dostaly první gól. Měly jsme mnoho hezkých šancí, ale bohužel se nám to nepodařilo proměnit. V druhém poločase jsme se více vžily do zápasu a chtěly vyrovnat, ale bohužel se nám to nepovedlo a Slávistky skórovaly ještě 2x. Z 1. semifinále jsme se poučily z našich chyb a do příštího utkání půjdeme tvrdě,” burcují mladé hradecké naděje Amálie Drešerová a Karolína Lojanová.

 

SKUPINA O UMÍSTĚNÍ

EXTRALIGA MUŽŮ

HC 1946 PRAGA – HC PRESIDENT 3:4 (0:0, 0:1, 2:1, 1:2)

G: Petschat 2x, Kopřiva – Vavřina M. 2x, Janů, Trávník

R: Kavanová, Troníček

Týmy Pragy a Presidentu sehrály velmi těsný zápas, nakonec se radoval druhý jmenovaný. Až do 52. minuty byl stav zápasu vyrovnaný, poté President získal dvoubrankový náskok po trefách Marka Trávníka a Matouše Vavřiny. Minutu před koncem vykřesal naději na bodový zisk Tomáš Kopřiva, to však nakonec nestačilo, a tak je boj o vyhnutí se baráži stále otevřený.

 

HC SLAVIA HRADEC KRÁLOVÉ – HC 1972 RAKOVNÍK 0:3 (0:2, 0:0, 0:0, 0:1)

G: Seemann 3x

R: Babická, Krýsl

Ani Hradec si bodově nijak nepolepšil a stále mu vážně hrozí baráž. Naopak Rakovník, který si prošel sérií proher, se mohl radovat z vítězství. O tom rozhodl hned v první čtvrtině, kdy se dvakrát prosadil kapitán Martin Seemann. Ten samý hráč završil hattrick minutu před koncem zápasu.

„Dlouhodobě se potýkáme s výpadkem hráčů. Někdo odešel do zahraničí, někdo odešel do jiného klubu tady v Čechách a několik lidí skončilo nebo má kvůli zranění pauzu. Proto jsem rád, že se přece jen na konec sezóny i bez střídání dá posbírat alespoň pár bodů. Zápas s Hradcem jsme dobře rozjeli a pak jsme se ho snažili i s ohledem na ubývající síly udržet pod kontrolou. Velkou oporou nám byl skvěle chytající Pavel Hraba,” hodnotí Jan Ostaš.

 EXTRALIGA ŽEN

HC BOHEMIANS PRAHA – HC HOSTIVAŘ 1:5 (0:1, 1:0, 0:2, 0:2)

G: Gomba – Sedláková 2x, Staňková, Brtvová, Trčková

R: Fousková, Kavanová

Bohemians, které trápí velká marodka, ještě do poločasu zvládla zareagovat na úvodní branku Staňkové premiérovým zásahem v české lize v podání zahraniční posily Tanyaradzwy S. Gomby. Po poločase však hráčky Hostivaře udeřily hned čtyřikrát a odnesly si další tři body do minitabulky.

 

TJ PLZEŇ-LITICE – TJ MNICHOVICE 1:0 (0:0, 0:0, 0:0, 1:0)

G: Vyletová

R: Pravda, Hes

Také Mnichovice zasáhla absence několika hráček, a tak vzhledem k počtu byla jejich formace spíše stažená. To ale určitě neznamenalo pasivní hru, a i když domácí hráčky měly více šancí, nedařilo se jim obranu hostů prolomit. Až do 57. minuty byl stav 0:0, poté byla odpískána penalta, kterou proměnila Denisa Vyletová, a zařídila svému týmu výhru.

 

Další zápasy jsou naplánovány na sobotu 25.5., a to včetně odvetných semifinálových utkání. Mezitím můžete fandit ženám Rakovníka v poháru. O všem vás budeme informovat.

 

-bp-

 

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy