Cesta Kateřiny Laciné k belgickému stříbru

Ke Kateřině Laciné a prvoligovému týmu z belgického městečka Boom nebyla tato sezóna příliš přívětivá. Braxgata se téměř celou jarní část soutěže setkávala s rozsáhlou marodkou a mnohými zraněními, které týmu zamezovali nastupovat v plné síle. I přes tuto nepřízeň osudu se Braxgata dokázala probojovat hlavní částí soutěže a v semifinálových kolech si zajistit účast ve finále.

Vyvrcholení belgické soutěže nastalo minulý týden a Braxgata stála před gigantem belgického hokeje Gantoise HC. První utkání se odehrávalo na domácí půdě české záložnice a tým tak poháněl hlasitý dav domácích fanoušků. Nadšení tohoto davu však vzápětí opadlo, když se hosté dostali do vedení již v šesté minutě. Po úvodní brance domácí tým na okamžik tápal, ale netrvalo dlouho a tým Kateřiny opět silně šlapal na pomyslný plynový pedál. Nakonec to byla právě sama česká záložnice, která se svou brankou postarala o vyrovnání! Braxgata se nadále snažila odolávat suverénní Gantoise a přidat další branky ve svůj prospěch, bohužel ale s neúprosně ubíhajícím časem hosté ukazovali svou dominanci na hřišti a prohlubovali svoje vedení. Braxgata tak odcházela z prvního utkání nejen s prohrou za stavu 1:3, ale také s velkou nadějí a chutí stav v druhém utkání otočit.

Nedělní a poslední finálové utkání se přesunulo na domácí půdu Gantoise. Braxgata, která v druhém zápase převzala roli hostů, musela vyhrát s náskokem minimálně tři branek nad Gantoise, aby nepříznivý stav po prvním duelu otočila. První minuty utkání však nehovořili v prospěch týmu Kateřiny a hosté měli problém vyrovnat se tempu domácích. Gantoise zaváhání soupeře využila a do vedení se dostala těsně před koncem prvního poločasu. V druhé třiceti minutovce tahanice o vedení pokračovala a Braxgata dokázala vyrovnat v 46. minutě. Odpověď na vyrovnávací branku na sebe však nenechala dlouho čekat a domácí se vedení ujali opět o dvě minuty později. I přes nepříznivě vyhlížející stav byla změna tempa hostů více než patrná a tým začal domácí Gantoise šlapat na paty. Větší kontrola hry, tvorba šancí, spolupráce týmu, to vše přispělo k vyrovnávací brance Braxgaty čtyři minuty před koncem základní hrací doby. Finální píšťalka bohužel přerušila obdivuhodný návrat Braxgaty, skóre se ustálilo na nerozhodných 2:2 a Gantoise po celkovém součtu branek zvítězila, obhajujíc titul z minulého roku.

Třebaže Kateřina na nejvyšší příčku nedosáhla, stříbro v tomto případě chutná jako zlato a jako neskutečný úspěch českého pozemního hokeje. V ženské kategorii se v ligových soutěžích zatím nikdo neprobojoval výše a tento úspěch tak jenom potvrzuje, že Kateřina Laciná je jednou z nejvýznamnějších osobností v historii českého pozemního hokeje.

Výsledky utkání:
První finále:
Braxgata HC 1:3 Gantoise HC
Druhé finále:
Braxgata HC 2:2 Gantoise HC

Po medailovém ceremoniálu následoval pouze rozhovor s českou záložnicí:
,,Zápas jsme začali s vysokým pressem a chtěli jsme vyrovnat skóre sobotního utkání co nejdříve, což se nám bohužel nepovedlo. Ale hra byla jinak vyrovnaná a myslím si, že po celou dobu zápasu to byl z naší strany dobrý výkon. Gantoise, klobouk dolů před nimi, jsou kvalitní tým a v tomto složení hrají spolu již dlouho, takže jsme věděli, co nás čeká, a že finále proti nim bude těžký oříšek. Nicméně jsme bojovali až do samého konce, a to je to nejhezčí. Nevzdali jsme se a v posledním utkání jsme dokázali vybojovat remízu.”  usmívá se Kateřina s medailí kolem krku.

-KŠ-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy