Extraliga: známe finalisty!

Semifinále je za námi a my už tak známe letošní finalisty. Nutno dodat, že jsme sledovali dramatická utkání a také obrat, který mnozí z nás už ani nečekali. Kdo si tedy v červnu zahraje finále? Pojďme se na to podívat podrobněji…

 

SEMIFINÁLE MUŽŮ

HC BOHEMIANS PRAHA – TJ PLZEŇ LITICE 1:4 (0:0, 0:1, 1:0, 0:3)

První zápas: Litice – Bohemians 2:3

G: Ačamovič – Sochor 2x, Augustinič, Gerlický E.

R: Holek, Toth

Klokani si z předchozího utkání nesli náskok, který ovšem nebyl nijak vysoký – na hřišti Litic vyhráli 3:2, a tak favorit nebyl úplně jasný. V první čtvrtině měly více ze hry Litice, vědomy si jednobrankové nevýhody chtěly co nejdříve skórovat a dostat tak semifinálové skóre alespoň do vyrovnaného stavu. To se jim povedlo těsně před poločasem, kdy skóroval Adrián Augustinič. Hra se však postupně srovnávala, Bohemians se oklepali a ve 41. minutě vyrovnal Marko Ačamovič. V tu chvíli by Klokani díky lepšímu součtu gólů postupovali do finále. Šest minut před koncem si ale slovo vzal Ondřej Sochor a dvěma góly během jedné minuty kompletně obrátil vývoj celého semifinále. V tu chvíli museli dotahovat Pražané. Za tím účelem odvolali gólmana a zkusili hru v jedenácti. Tento tah ale kýžený gól nepřinesl, naopak – odkrytou branku trefil Eduard Gerlický, a Litice tak drží šanci na obhajobu loňského titulu.

Velkou radost může mít střelec první branky Adrián Augustinič:

„Do zápasu s Bohemkou jsme vstupovali za nepříznivého stavu z posledního střetnutí. Uvědomovali jsme si naši situaci, a proto jsme hru směřovali co nejjednodušeji do otevřených šancí a hry co nejvíc na jejich polovině. To se nám dařilo, do poločasu jsme měli víc ze hry my a podařilo se nám skórovat. Ke konci třetí čtvrtiny se Bohemce podařilo po kontroverzním gólu srovnat. V poslední čtvrtině jsme se dostali znovu do vedení díky dvěma rychlým gólům a to se nám podařilo udržet. Po odvolání brankáře soupeře jsme přidali ještě jeden zásah na konečných 4:1.“

Naopak zklamaný byl útočník Bohemians Štěpán Lalík:

„Do odvetného semifinále s Liticemi jsme šli s trochu lepší výchozí pozicí my, jelikož v Plzni jsme zvítězili 3:2. I tak jsme ale věděli, že nás nečeká nic jednoduchého, a že Liticím stačí jedna branka, aby se začínalo zase od nuly. A i přes to, že jsme se na zápas poctivě připravili, tak vstup do utkání se nám vůbec nepovedl. Nedařilo se nám skoro nic, a tak jsme po po první čtvrtině mohli být spokojení jen s tím, že jsme neinkasovali. Ve druhé čtvrtině jsme se ale vzpamatovali a hra se podle mě trochu vyrovnala, avšak Litice byly stále nebezpečnější a v závěru poločasu šly zaslouženě do vedení, díky čemuž se začínalo od nuly. Vstup do druhého poločasu tentokrát vyšel lépe nám, byli jsme nebezpečnější na půli soupeře, kde jsme si vytvořili pár dobrých šancí a po jednom rychlém brejku jsme i srovnali, což nás nakoplo a Litice to naopak rozhodilo. K tomu se i jeden z litických hráčů nechal vyloučit, což nám poskytlo výhodu přesilovky, avšak ani mírný tlak nám do konce čtvrtiny gól nepřinesl. V poslední čtvrtině to bylo vyrovnané a bylo jasné, že zápas může rozhodnout i malá chyba. Bohužel jsme ji udělali my, když jsme se nechali několikrát zbytečně vyloučit a Litice dvěma slepenými góly zápas převrátily na svou stranu. V závěru jsme ještě zkusili hru bez brankáře, ale bohužel jsme inkasovali počtvrté. Prohra a neúčast ve finále nás strašně moc mrzí, ale my víme, že jsme si to semifinále prohráli jen a jen sami. I tak ale za celý tým děkuji všem, co nám fandili a věřím, že příští rok se z chyb poučíme a budeme mít znovu šanci zabojovat o titul ve finále.”

 

SK SLAVIA PRAHA – HC HOSTIVAŘ 3:3 (1:1, 1:0, 1:2, 0:0)

První zápas: Hostivař – Slavia 1:4

G: Zuna, Toms, Šmíd – Šteiner, Vodenka, Chabr

R: Holek, Vudmaska

Aby mohla Hostivař pomýšlet na finále, stál před jejími hráči velmi náročný úkol – porazit leadera základní části vice než o tři branky. V minulém zápase, i přes jasný gólový rozdíl, předvedl čtvrtý tým základní části solidní výkon, na kterém chtěl v tomto zápase stavět.

“Z mého pohledu bylo minulé utkání do třetí čtvrtiny vyrovnané a konečně jsme mohli ukázat, kam jsme se od začátku sezóny posunuli,” vrací se záložník Hostivaře František Rozhon k minulému utkání. “Bohužel jsme neproměnili naše šance a trestné rohy, a to nás stálo zápas. To už teď ale neovlivníme a je důležité soustředit se na další zápas,” burcoval František svůj tým před duelem o všechno.

Z obou táborů před samotným utkáním zaznívalo přání, aby jejich celek předvedl v druhém semifinále dominanci a odnesl si výhru. Skóre odvetného duelu otevřel v sedmé minutě útočník sešívaných Čeněk Zuna, do konce první čtvrtiny však bylo vyrovnáno zásluhou Adama Šteinera. Vedení si vzala opět Slavia zásluhou Františka Tomse, kontroval mu však Tomáš Vodenka. Na třetí gól Slávistů v podání Štěpána Šmída odpověděl o čtyři minuty později Ondřej Chabr. Tím byl střelecký účet pro toto utkání uzavřen a oba týmy se rozešly smírně po remíze 3:3. O postupujícím do finale tak rozhodl výsledek prvního zápasu. Uvidíme tak reprízu loňského zápasu o zlato v sestavě Slavia – Litice.

“Utkání proti HCH jsme začali s vědomím třígólového náskoku a možná proto jsme nebyli úplně koncentrovaní. V utkání jsme soupeři třikrát odskočili, ale gólově nás vždycky svým srdnatým výkonem dorovnal. Ačkoliv se žádné  postupové drama nekonalo, pro diváka to mohl být zajímavý zápas. Pohlídali jsme si karty, vrátili do sestavy kluky po absenci a vyhnuli se dalším zraněním. Teď se vrhneme na domácí úkoly a nasměřujeme síly k finale,” říká obránce postupujícího celku Martin Hanus.

 

SEMIFINÁLE ŽEN

HC 1972 RAKOVNÍK – HC 1946 PRAGA 4:0 (1:0, 0:0, 2:0, 1:0)

První zápas: Praga – Rakovník 4:1

G: Hvězdová 2x, Vorlová 2x

R: Kavanová, Větrovský A.

Praga šla do zápasu s náskokem tří gólů, nakonec se ale do vysněného finále nepodívá. Rakovník totiž výborně zvládl standardní situace, z trestných rohů a penalty se, každá po dvou brankách, prosadily jeho nejlepší střelkyně Anna Vorlová a Klára Hvězdová. Naopak branka domácích byla skvěle strážena Nikolou Grazovou, za jejíž záda neprošel jediný balon. Po roční přestávce si tak Rakovník, který potvrdil formu z nedávného poháru, zahraje další finále.

Velkou radost neskrývala gólmanka domácích Nikola Grazová:

“Jsem na celý tým hrozně pyšná, zápasovou pohodu z poháru jsme si přenesly i do druhého semifinále a do zápasu jsme šly s tím, že nemáme co ztratit a o postup zabojujeme. Věděly jsme, že první zápas nám úplně nevyšel, ale právě tahle facka a výsledek 1:4 nás nakopl a měly jsme motivaci to soupeřkám vrátit. Pragovka měla pár nebezpečných šancí včetně penalty, ale naštěstí žádnou z nich neproměnila. Naopak nám se to podařilo hned čtyřikrát a když jsme ubránily i poslední roh pár sekund před koncem zápasu, mohly jsme se radovat z postupu do finále. Doufám, že i ve finále navážeme na výkony z posledních zápasů a pro titul uděláme maximum.”

 

SK SLAVIA PRAHA – HC SLAVIA HRADEC KRÁLOVÉ 3:0 (0:0, 2:0, 0:0, 1:0)

První zápas: Hradec Králové – Slavia Praha 0:3

G: Babická, Hájková, Nováková V.

R: Kavanová, Vudmaska

Stejný náskok jako Praga nebo jako jejich mužští kolegové si do druhého zápasu nesly také Slávistky. A poradily si s ním nejlépe, jak mohly, stejný výsledek dokázaly zopakovat a opět je uvidíme ve finále. První polovina zápasu probíhala dlouho bez branek, až těsně před poločasem šla pražská Slavia dvěma slepenými góly do pohodlného náskoku. Trefily se Nikol Babická a vzápětí Natálie Hájková. Ke konci zápasu upravila výsledek na konečných 3:0 Veronika Nováková. Hradci se i přes bojovnost a sympatické výkony v průběh celé sezóny nepodařilo prolomit brány finále, a zahraje si tak o třetí místo.

„Už od začátku zápasu bylo na Slávistkách vidět, že do zápasu jdou naplno. Naším cílem bylo si hrát bez chyb, strachu a hlavně si to užít. Přijde mi, že z naší strany byl zápas odmakaný, ale musíme si dát větší pozor v zakončení, aby nám to do té brány padlo. Z konečného výsledku se nehroutíme a v Liticích do toho dáme vše,“ říká Eliška Ostatnická.

SKUPINA O UMÍSTĚNÍ – MUŽI

HC 1972 RAKOVNÍK – HC 1946 PRAGA 2:1 (1:0, 0:0, 1:0, 0:1)

G: Seemann 2x – Belošovič

R: Krýsl, Větrovský P.

Rakovník si výhrou nad Pragou pojistil konečné páté místo. Naopak Pražané velmi litují bodové ztráty, která znamená komplikaci v boji o vyhnutí se baráži.

Svůj pohled nabídl střelec dvou branek Martin Seemann:

„Zápas byl ve vlažném tempu. Příliš hokejové krásy nenabídl. Měli jsme i další šance, ale byli jsme v nich zbytečně zbrklí a nepovedlo se je proměnit. V konci zápasu korigoval soupeř výsledek na 2:1.”

 

HC PRESIDENT – HC SLAVIA HRADEC KRÁLOVÉ 2:5 (2:1, 0:1, 0:2, 0:1)

G: Trávník, Kavan – Kulička 3x, Vejvoda, Rak

R: Toth, Větrovský A.

I přesto, že President šel hned v šesté minutě do dvougólového vedení, Hradec bojující o vyhnutí se baráži zvládl i díky hattricku Jiřího Kuličky vývoj utkání otočit a přeskočit aktuálně poslední Pragu. V příštím kole se setkají právě tito soupeři a výsledek určí, kdo vyzve Kadaň v boji o nejvyšší soutěž.

 

SKUPINA O UMÍSTĚNÍ – ŽENY

HC HOSTIVAŘ – TJ MNICHOVICE 0:0 (0:0, 0:0, 0:0, 0:0)

R: Jaroš, Krýsl

Oba celky, oslabené o několik hráček základní sestavy, se s absencemi popasovaly a předvedly dobrý výkon, kterému ovšem chyběly branky. Rozešly se tak smírně 0:0.

 

TJ PLZEŇ-LITICE – HC BOHEMIANS PRAHA 3:0 (1:0, 1:0, 0:0, 1:0)

G: Šrachtová, Duchková L., Vyletová

R: Babická, Fousková

Také Bohemians zápolí s absencemi svých obvyklých opor, a v Plzni i přes snahu o co nejlepší výsledek podlehly domácím hráčkám 0:3. Pozitivem na straně domácích je kromě výhry také zásah mladé střelkyně Elišky Šrachtové.

 

To je z minulého víkendu vše. V sobotu liga pokračuje zápasy o umístění a 8. 6. je na programu finále. Tentokrát se odehraje v Liticích. Těšíme se na vás!

 

 

-bp-

 

 

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy