Cesta k 5000 členům: Udržitelná budoucnost pro náš sport

V současné době máme mezi 2500 a 3000 členy. Jak jsme již komunikovali, naším cílem je dosáhnout 5000 členů. Tento cíl není jen náhodně zvolené číslo kvůli jeho atraktivnosti. Pět tisíc je číslo, které podle různých studií zvyšuje šance na dlouhodobě udržitelné fungování sportu. V našem případě to zajišťuje, že každý klub by měl jeden tým v každé věkové kategorii, což pomáhá stabilizovat soutěž a zlepšovat její kvalitu.

Existuje mnoho věcí, které můžeme všichni udělat pro zvýšení počtu členů, ať už mladých nebo starých, ale školní kroužky se loni ukázaly být hlavním hnacím motorem nárůstu. Když jsme měli svazové trenéry, kteří pomáhali klubům trénovat na jejich školách, náš rekord byl přibližně 500 nových dětí ročně z asi 26 aktivních kroužků.

Všechno začíná a končí aktivitou klubů a jejich schopností motivovat, inspirovat a vzdělávat trenéry. V posledních měsících jsme ve spolupráci s federací organizovali propagační akce na různých školách, kde jsme uspořádali tréninkové kliniky organizované Pavlínou Hlučkovou a Tomášem Masarem. Ukázalo se, že je obrovský zájem hrát pozemní hokej. Smutnou realitou je, že nejsme schopni najít trenéry v klubech ani mimo ně, kteří by tyto děti trénovali. Ani s vyhlídkou na 800 Kč za trénink. To dokazuje, že se scéna mění a my všichni bychom se měli také změnit.

Tento článek není myšlen jako pesimistický a nevzdává se. Je však zamýšlen jako budíček s cílem aktivovat více lidí, aby se do tohoto procesu zapojili. Kdybychom si všichni vzali na starost přivést jedno dítě k hokeji, zdvojnásobili bychom naši hráčskou základnu. Pokud by každý klub měl dva rodiče nebo dva hráče navíc, kteří by se chtěli zapojit, udělalo by to obrovský rozdíl. Děti na nás čekají, ale musíme za nimi jít a trávit s nimi čas.

Fakta a čísla o školních turnajích

Níže uvádíme několik faktů a čísel o školním turnaji, který je organizován dvakrát ročně Tomášem a Martinou Babickými. V letech 2020 a 2021 se každý rok zúčastnilo přibližně 17 týmů. V letech 2022 a 2023 se toto číslo zvýšilo na průměrně 25 týmů ročně! Tento rok (zatím) se připojilo pouze 8 týmů. Děkujeme klubům Litice, Hostivař a Bohemians za vedení vpřed.

Výzva pro rodiče a kluby

Vyzvěte své trenéry a vedení klubu a nabídněte pomocnou ruku. Všichni máme děti ve školách, všichni pracujeme pro firmy s nějakou sítí. Všichni můžeme nějakým způsobem pomoci propojit více členů.

Co se týče klubů, kontaktujte federaci s novými nápady a pojďme společně najít způsoby, jak změnit tento trend.

Doufejme, že společným úsilím dosáhneme našich cílů a zajistíme světlou budoucnost pro náš sport.

-KŠ-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy