Trenérský kemp v Holandsku: zkušenosti a postřehy

Skupina českých trenérů nedávno vyjela na trenérský kemp do Holandska, který byl sponzorován Evropskou unií. Kemp se konal od 10. do 14. dubna a byl skvělou příležitostí k získání nových zkušeností a znalostí, které mohou pomoci v dalším rozvoji sportu v České republice. Zúčastnili se ho Martin Capouch, Apča Al-Amelová, Dominik Homulk, Jan Pádecký a Frank Geers.

První den ve Zwolle

První den začal v Zwolle malým představením a seznámením se s programem na následující dny. „První tréninková jednotka, kterou jsme sledovali, byla dívčího týmu do 16 let z CSE školy. Trénink začal normálním rozehřátím a pak přecházel na přihrávky. První cvičení bylo zaměřeno na přihrávky za pohybu a následné střelby,“ popsala trenérka Apolena Al-Amelová. Dále dodala: „Ve srovnání s českými tréninky máme tendenci dělat hodně cvičení v kratších intervalech, ale tady se věnují delší dobu jednomu cvičení a zdokonalují ho.“

Po tréninku následovala prezentace jednoho z trenérů CSE školy a jednoho z hráčů mužského týmu. Odpoledne bylo věnováno prezentaci analytika, který spolupracoval s mnoha týmy v oblasti pozemního hokeje a nyní pracuje pro nizozemský fotbal. Bylo zajímavé vidět, kolik úsilí je věnováno analýze jedné hry. „Pro mě to bylo něco nového – nikdy jsem neanalyzovala hru, takže jsem z toho získala hodně informací,“ dodala Al-Amelová. Den zakončili sledováním týmu Dames 1, jehož tempo je ve srovnání s jakýmkoli ženským týmem v ČR mnohem vyšší.

Druhý den a praktické zkušenosti

Druhý den začal opět sledováním tréninkové jednotky CSE školy (U12 chlapci a dívky), která byla podobná té z předchozího dne. Nejzajímavější částí dne bylo, když si trenéři sami navrhovali tréninkovou jednotku. Každý měl jiné téma na cvičení a všichni si vzájemně radili, jak se zlepšit. „Vyzkoušeli jsme také hokejky, které mají opačnou stranu, což bylo opravdu zábavné,“ řekla Al-Amelová.

Den zakončili prohlídkou CSE školy a prezentací ředitele elitních týmů. Vysvětloval, jak strukturovat tréninky v různých kategoriích a na co klást důraz. „V ČR to takto neděláme – mít roční plán pro každou kategorii, aby bylo jasné, co by se mělo naučit,“ dodala Al-Amelová.

Poslední den: Den zápasů

Poslední den byl sobota, což znamenalo den zápasů. Trenéři sledovali celkem čtyři zápasy, počínaje nejmladší kategorií – U12 chlapci. Al-Amelovou překvapilo, že hrají 11 na celém hřišti, zatímco v ČR začínají hrát na celém hřišti až U18. Druhý zápas byl dívčí U16, kde si všimla, že hrají hodně situací „dej a běž“. „Tento zápas byl zajímavý sledovat, protože trénuji dívky U15, takže jsem se snažila porovnat a vidět, kde jsou největší rozdíly,“ popsala.

Poslední dva zápasy sledovali v Utrechtu, kde hráli Hofdklasse muži a ženy. „Rychlost her a přesnost každého hráče byla neuvěřitelná. Poznala jsem několik hráčů, takže jsem trochu fandila,“ přiznala Al-Amelová.

Trenéři získali mnoho nových poznatků, které mohou aplikovat ve své práci. „Nejdůležitější, co jsem se naučila, je ujistit se, že děti učíme hodně základů, protože na nich můžeme později stavět. Nezkomplikovat tréninky příliš mnoha cvičeními a opravdu mluvit s dětmi a vysvětlovat i ty nejmenší detaily,“ shrnula Al-Amelová. Dále zdůraznila, že vše by mělo být prováděno v pohybu a ne staticky, protože ve hře je člověk téměř nikdy statický. „Musíme se snažit dělat více cvičení s co největším kontaktem s míčem.“

Pokud by vás takováto příležitost zajímala, ozvěte se na e-mail gino.schilders@gmail.com.

-ave-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy